“Súlyzós edzések” ,

Súlyzós edzések, azaz alapvetően alakformáló edzések,

Gyúrjunk, vagy ne gyúrjunk?

Remek dolognak tartom, hogy egyre több hölgyet, urat látni a termekben súlyzós edzést végezni, és ők már legalább addig eljutottak, hogy tegyenek valamit az egészségükért, az esztétikusabb kinézetért. Ők már tudják, hogy az alakformálás egyik legfőbb eszköze a súlyzós edzés. Azonban simán égnek áll a hajam, mikor azt tapasztalom, (főleg hölgyek esetében), hogy 25 ismétlést végez egy sorozatban kifejezetten kicsi súllyal, hivatkozva arra, hogy Ö zsírégető tartományban edz. Könnyes szemekkel, a megdöbbenéstől akadozó hangon magyarázom el neki, hogy ez már húsz éve sem volt igaz, és akár ezer ismétlést is végezhet, sem az izomépítés, sem a zsírégetés terén nem végez hatékony munkát. Azért a pasik is csinálnak marhaságokat, nem is keveset, csak két példát említek: amikor alapgyakorlatokat kihagynak az edzéstervből, vagy hanyagolják a szabadsúlyos „valóban tömeget hozó” gyakorlatokat vastagításkor. A lényeg, hogy a súlyzós edzések kitűnően használhatóak több féle aspektusban, de néhány alapszabályt szükséges ismerni.

IMG-20160622-00029

Sajnos kevés „megabájtnyi” erő áll rendelkezésemre, hogy ezt a témát tökéletesen és teljes mértékben kivesézzük, ezért mindenképpen javaslom a személyes konzultációt, de iránymutatásként íme néhány fontos dolog a teljesség igénye nélkül.

lets move – súlyzós edzés

lets move – súlyzós edzés

Hölgyeknek:

„Nehéz súlyós edzések” (kinek mi a nehéz, nyilván egyéni dolog, nem véletlenül fogalmaztam igy!!), nem hiányozhatnak az edzéstervből, mint pl. az alábbi gyakorlatok: guggolások, kitörések, fellépések dobogóra, merevlábú felhúzások, sajáttestsúlyos húzódzkodások, evezések, tárogatások, nyomások.

Férfiaknak:

Guggolások, egyenes hátú felhúzások, fekvenyomások, lökések, húzódzkodások, evezések. Nagyon fontos, a fentieket egy vagy két kezes szabadsúllyokal, relatíve nagy súlyokkal kell végrehajtani. A gépeket ezek után, a kiegészitő gyakorlatokban használhatjuk.

A hölgyek legfőbb félelme hogy „nagy darabok” lesznek a súlyzos edzéstöl, teljesen alaptalan, hogy mekkorák lesznek az izmaink, azt még befolyásolja az életkor, a genetikai állapot, s legfőképp a napi étkezés összetétele, minősége, mennyisége!

A férfi társaimnak pedig azt üzenem, hogy bárcsak ilyen egyszerű lenne a minőségi izomtömeg növelés, mint a fentiekben írtam, de nekünk legalább „kéznél van” a jó öreg tesztoszteron, testünk saját termelése, amivel, ha jól gazdálkodunk, igen nagy segítségünkre lehet.

Egy másik fontos tényezőről, mely erőteljesen befolyásolja az eredményeinket, az “intenzitásról” inkább majd személyesen beszéljünk!

Röviden, elég a szövegelésből!  LET‘s MOVE!